Online magazine over de Wet kwaliteitsborging

Het is zover, de Omgevingswet en de Wkb zijn ingegaan! Bouwwetten heeft voor u een special samengesteld over de Wkb.

Online magazine over de Wet kwaliteitsborging

In deze special gaan we in op de totstandkoming van de wet, wat er allemaal gaat veranderen en waarom? We laten de specialisten aan het woord, zodat u weet wat de impact zal zijn voor u in de praktijk.

Altijd up-to-date

Bouwwetten is uw betrouwbare kennispartner. Wij houden u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom wet- en regelgeving. Hiervoor kunt u terecht op onze website, maar ook in  digitale magazines zoals deze, die wij tweemaal per jaar zullen uitbrengen. Hierin zetten wij op een rijtje welke belangrijke wettelijke wijzigingen er aan zitten te komen. De eerstvolgende zal aankomend voorjaar verschijnen en ingaan op de wijzigingen die per 1 juli zullen intreden.

Risicomanagement concreet gemaakt

  • Hoe ziet het nieuwe stelsel eruit?
  • Risicobeoordeling en -beheersing
  • Hoe voer je een risicobeoordeling uit?
  • Het borgingsplan
  • Inclusief praktische voorbeelden
Voorbeeld van een bouwplan met een aantal eengezinswoningen en een appartementengebouw. Foto: Van Wijnen.

Bouwrecht: is (niet) kiezen voor gevolgklasse 1 mogelijk?

Een bouwplan bestaat uit een aantal eengezinswoningen en een appartementengebouw. De eengezinswoningen vallen onder gevolgklasse 1, het appartementengebouw niet. Moet dit bouwplan gesplitst worden in een Wkb-traject en een vergunningstraject? Of kan de bouwer er voor kiezen om een omgevingsvergunning voor bouwen voor het hele bouwplan aan te vragen? Met andere woorden: wie of wat bepaalt de omvang van een bouwactiviteit?

Besluit over verbouw onder de Wkb uitgesteld naar 1 december 2024

Besluit over verbouw onder de Wkb uitgesteld naar 1 december 2024

Het voornemen was om ook het verbouwen van bouwwerken per 1 januari 2025 onderdeel uit te laten maken van de Wkb. Begin juni heeft minister Hugo de Jonge (BZK) de Tweede kamer laten weten dat het besluit hierover een half jaar is uitgesteld. "Eerst zal meer informatie beschikbaar moeten zijn voor zorgvuldige besluitvorming", aldus de minister.

Foto: Exact MKB Barometer.

Wkb-update: eerste wijzigingen Bbl in de maak

De eerste wijzigingen van het Bbl met betrekking tot kwaliteitsborging zijn in de maak. Op 23 april liep de reactietermijn op de internetconsultatie van de Bbl-wijziging af en een op de reacties aangepaste versie wordt nog voor de zomer naar de beide Kamers gestuurd. Inwerkingtreding is gepland per 1 januari 2025. De twee wijzigingen in het ontwerpbesluit worden hierna kort toegelicht.

Internetconsultatie over ingebruikname zonder formele gereedmelding

Internetconsultatie over ingebruikname zonder formele gereedmelding

In de Wet kwaliteitsborging is vastgelegd dat een bouwwerk in gevolgklasse 1 pas in gebruik genomen mag worden na een formele gereedmelding bij de gemeente. Onderdeel hiervan is een verklaring van een kwaliteitsborger. Nu ligt er een wijzigingsvoorstel om hier in uitzonderlijke gevallen van af te kunnen wijken. Op 26 maart 2024 is de internetconsultatie over dit onderwerp van start gegaan.

Foto: Nieman Academie.

De eerste ervaringen met het bouwen onder de Omgevingswet: nog weinig...

Bijna een jaar na de invoering van de Omgevingswet en de Wkb (Wet kwaliteitsborging voor het bouwen) is het nog flink wennen voor alle betrokken partijen. En voor gemeenten wacht er nog veel werk om hun omgevingsplan op maat te maken. Dat werd duidelijk tijdens een bijeenkomst van Nieman Raadgevende Ingenieurs over de eerste ervaringen met het nieuwe stelsel.

Leveringsvoorwaarden installatiebranche in 2024 gewijzigd: waar moet je op letten?

Leveringsvoorwaarden installatiebranche in 2024 gewijzigd: waar moet...

Bedrijven die installatiewerkzaamheden verrichten, kunnen sinds dit jaar verwijzen naar de in 2024 geactualiseerde versie van de Algemene Leveringsvoorwaarden Installerende bedrijven (ALIB). In die voorwaarden wordt ten gunste van de installateur afgeweken van enkele bepalingen in het Burgerlijk Wetboek (BW) over de aanneming van werk. Wat houden de veranderde voorwaarden in en waar moeten installateurs én opdrachtgevers op letten bij het sluiten van een aannemingsovereenkomst?

De complexiteit van het begrip 'bouwwerk' uitgelegd

De complexiteit van het begrip 'bouwwerk' uitgelegd

Wat is een bouwwerk? Hoe vanzelfsprekend het antwoord op deze vraag ook lijkt, in juridische zin is het niet zo eenvoudig. In de definitie die de Omgevingswet hanteert, heeft het begrip bouwwerk een beperkte reikwijdte. In het Burgerlijk Wetboek ontbreekt een definitie. Dit kan in de praktijk leiden tot discussies over aansprakelijkheid.

UPDATE: Wijziging Bbl per 1 augustus 2024

UPDATE: Wijziging Bbl per 1 augustus 2024

Al eerder gaven we een overzicht van de wijzigingen in het Bbl per 1 juli 2024. Per 1 augustus is daar een wijziging bijgekomen, namelijk in hoofdstuk 7 (bouw- en sloopwerkzaamheden). Dit heeft te maken met het aanpakken van gesignaleerde knelpunten in het asbeststelsel. Lees hieronder meer over deze wijziging.

Retoucheren van beschadigingen aan het plafond in de eetkamer van Jachthuis Sint Hubertus op de Hoge Veluwe. Foto: Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Monumentenzorg moet starten met proefprojecten onder de Wkb: 'We...

Op 21 februari 2017 stemde de Tweede Kamer in met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Even daarvoor stemden de volksvertegenwoordigers voor twee nagenoeg identieke, maar rammelende moties om de Wkb voorlopig niet op monumenten toe te passen. De Kamer sprak specifiek over rijksmonumenten, omdat de parlementariërs dachten dat ze niks mochten zeggen over toepassing van de Wkb op gemeentelijke en provinciale monumenten. Dat mochten en mogen ze wel en daarom legde de minister uit dat hij in de uitwerking alle (voor)beschermde monumenten zou betrekken.

Nieuwe woningfabriek ‘Daiwa House Modular Factory’ in Montfoort. Foto: Daiwa.

Typegoedkeuring modulaire woningen versnelt nieuwbouw

Op 24 april ontvingen zes bouwbedrijven voor het eerst een typegoedkeuring voor hun modulaire woningen, een mijlpaal. Opdrachtgevers, kwaliteitsborgers en gemeenten kunnen er nu op vertrouwen dat deze in de fabriek gebouwde woningen voldoen aan alle eisen van de bouwregelgeving. Daardoor hoeft straks niet meer elke woning, op elke nieuwe plek opnieuw en afzonderlijk beoordeeld te worden. En dat leidt tot versnelling van de procedures.

Online magazine over de wijzigingen in het Bbl per 1 juli 2024

Online magazine over de wijzigingen in het Bbl per 1 juli 2024

De Omgevingswet is alweer een half jaar een feit en traditiegetrouw verandert er per 1 juli weer het een en ander in de wetgeving. Ook voor het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) zijn er aanpassingen die ongetwijfeld invloed zullen hebben op uw dagelijkse werkzaamheden en projecten. In dit online magazine van Bouwwetten zetten wij de wijzigingen overzichtelijk voor u op een rij. Wat verandert er precies? Wat betekent dit voor u? En welke wijzigingen kunnen we nog verwachten?

Grondwater sloopt funderingspalen. Foto: Bouwwereld.

Nut en noodzaak kwaliteitsborging in de grond gevormde palen

In de praktijk blijkt dat de uitvoeringsrisico's van mortelschroefpalen in veel gevallen niet worden onderkend. In dit artikel besteed Keimpe Stroop, kwaliteitsborger en directeur van gBOU, aandacht aan de kwaliteitsborging van in de grond gevormde palen en verteld over zijn praktijkervaringen