Foto: Cobouw.

Wat kost dat eigenlijk: optoppen?

Optoppen. Oftewel: het toevoegen van woningen door een bestaand gebouw te verhogen met één of meerdere bouwlagen. Verschillende bouwers zijn er inmiddels mee begonnen. Wat kost dat eigenlijk: optoppen?

Verbeterde doorvalveiligheid ramen bij verbouw huurwoningen

Vloerafscheidingen bij raamopeningen van nieuw te bouwen woonfuncties moeten sinds Bouwbesluit 1992 minimaal 0,85 m hoog zijn. De prestatie-eis voor bestaande bouw is lager: minimaal 0,6 m hoog. Doel hierbij is te voorzien in een minimaal gewenste veiligheid, het zoveel mogelijk voorkomen van vallen van de vloer. De lagere eis voor bestaande bouw komt voort uit verworven rechten. Per 1 juli 2024 is daar verandering in gekomen voor huurwoningen.

Noodverlichting: nieuwe versie NEN-EN 1838 op komst

Noodverlichting: nieuwe versie NEN-EN 1838 op komst

Waarschijnlijk verschijnt nog dit jaar een nieuwe editie van de NEN-EN 1838 - Toegepaste verlichtingstechniek - Noodverlichting. Edwin de Graaf, namens branchevereniging NVFN lid van de NEN-normcommissie Verlichting, licht een aantal opvallende wijzigingen toe.

Gewijzigde eisen voor deuren in extra beschermde vluchtroutes 

Gewijzigde eisen voor deuren in extra beschermde vluchtroutes

In de markt was er al geruime tijd discussie over de brandklasse voor deuren bij toepassing in extra beschermde vluchtroutes (EBV's). GND Garantiedeuren heeft daarom bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) het verzoek ingediend de eisen die de bouwregelgeving stelt aan de brandklasse van binnendeuren aan te passen. Na een uitgebreide risicoanalyse is besloten de eisen voor een groot deel van de deuren in EBV's te wijzigen naar brandklasse D. Deze wijziging is sinds 1 januari 2024 opgenomen in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

CE-markering niet op orde bij veel staalconstructiebedrijven

CE-markering niet op orde bij veel staalconstructiebedrijven

Enkele dagen na het instorten van de hellingbanen van een parkeergarage in Nieuwegein, komen de resultaten naar buiten van een onderzoek van de Inspectie Transport en Leefomgeving (ILT). Van de 63 onderzochte staalconstructiebedrijven blijken 20 bedrijven hun CE-markering niet op orde te hebben.

Brandveiligheid stallen moet beter

Brandveiligheid stallen moet beter

De brandveiligheid van stallen moet worden verbeterd. Wageningen University & Research (WUR) komt met een aantal aanbevelingen, zoals een veilige elektrische installatie en regelmatige controle. Voorkom verdere verspreiding van een brand en kijk of elektrische installaties in een apart brandcompartiment zijn onder te brengen.

Nieuwe CCV-inspectieschema's voor brandbeveiliging 

Nieuwe CCV-inspectieschema's voor brandbeveiliging

Als gebruiker of eigenaar van een gebouw ben je verantwoordelijk voor de brandveiligheid. Om er zeker van te zijn dat je aan de gestelde eisen voldoet, vindt er een periodieke inspectie plaats aan de hand van de CCV-inspectieschema's. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) heeft nieuwe schema's gepubliceerd die op 1 juli 2024 ingaan.

Wanneer zien we eigenlijk een risico op overklauteren?

Wanneer zien we eigenlijk een risico op overklauteren?

Al sinds de invoering van Bouwbesluit 1992 geldt voor nieuwbouw een eis ter voorkoming van overklauteren bij afscheidingen. Deze eisen zijn in de loop der tijd op detailniveau veranderd. De wetgever heeft vanaf 2014 verduidelijkt dat opstapmogelijkheden gelden aan én naast de afscheiding, en voor (bouwwerk)installaties. Maar wanneer zien we eigenlijk een risico op overklauteren? Om antwoord te krijgen op deze vraag, gaan we verder in op artikel 4.23 lid 1 van het Besluit bouwwerken leefomgeving.

Mag een balkondeur bij een nieuwbouwwoning aan de buitenzijde zonder beslag worden uitgevoerd?

Mag een balkondeur bij een nieuwbouwwoning aan de buitenzijde zonder...

Mag een balkondeur bij een nieuwbouwwoning aan de buitenzijde zonder beslag worden uitgevoerd? De deur is hierdoor vanaf de buitenzijde niet te openen. Senior specialist Bouwregelgeving Marjolein Berghuis van Nieman Raadgevende Ingenieurs geeft in deze FAQ het antwoord.

Coördinerend constructeur heeft sleutelrol bij constructieve veiligheid

Coördinerend constructeur heeft sleutelrol bij constructieve...

Het bouwongeval op 21 februari in Lochem dat twee bouwvakkers fataal werd, beheerste een aantal dagen het nieuws. Bij veel andere incidenten in de bouw blijft het bij materiële schade, maar zijn ernstigere gevolgen goed denkbaar. Een gebrekkige vloerconstructie bleek de oorzaak van het instorten van een parkeergarage bij Eindhoven Airport in 2017. Een ander veelbesproken incident was het instorten van de overkapping van het AZ-stadion in 2019. Na elk incident laaien de discussies weer op over het borgen van de constructieve veiligheid.