Melding brandveilig gebruik. Wat zijn de verschillen tussen het Bouwbesluit en het Bbl?

Melding brandveilig gebruik. Wat zijn de verschillen tussen het...

Ik heb begrepen dat er tussen het Bouwbesluit 2012 en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) dat op 1 januari 2024 in werking treedt wat verschillen zijn ten aanzien van de gevallen waarin een melding brandveilig gebruik nodig is. Wat zijn de belangrijkste verschillen?

Marjolein Berghuis. Foto: Christiaan Krouwels.

Marjolein Berghuis van Nieman over het Bbl: 'ga er gewoon mee aan de...

Ingenieur Marjolein Berghuis is senior specialist bouwregelgeving bij Nieman Raadgevende ingenieurs en al jarenlang werkzaam in de bouwsector. Daarnaast schreef Marjolein verschillende boeken zoals het Praktijkboek Besluit bouwwerken leefomgeving en het Verbeeldingsboek Besluit bouwwerken leefomgeving. Nu de Omgevingswet en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) op 1 januari 2024 in werking treden, was het een goed moment om Marjolein te vragen: welke invloed heeft de komst van het Bbl op haar werk?

Wkb: inwerkingtreding en gelijkwaardigheid. Hoe zit dat?

Wkb: inwerkingtreding en gelijkwaardigheid. Hoe zit dat?

Op 22 maart 2023 is het besluit tot inwerkingtreding van de Omgevingswet gepubliceerd. Met de publicatie van het zogenoemde 'technisch KB' op 7 april is alle onderliggende wetgeving gepubliceerd. Dit betreft zowel de vier AMvB's onder de Omgevingswet (Ob, Bbb, Bkl en Bal), maar ook de invoeringswet, de Wkb en alle wijzigingen die nog in de regels zijn doorgevoerd sinds de oorspronkelijke beoogde inwerkingtredingsdatum van 1 januari 2019. Zo zijn er zeven wijzigingen van het Bouwbesluit/Bbl die tegelijk met de Omgevingswet per 1 januari 2024 in werking treden.  De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen treedt op één punt na in

Lieuwe de Witte (links) en Johan van der Graaf (rechts) van het NIPV: “We moeten meer aan de voorzijde preventief handelen, in plaats van alleen te focussen op het tegenhouden van de effecten van brand.” 

Brandveiligheid: beter voorkomen dan genezen volgens het NIPV

De verwachting is dat het aantal slachtoffers bij brand de komende jaren zal toenemen door het toenemende aantal ouderen en andere zelfstandig wonende kwetsbare personen. Vooral rookverspreiding is een belangrijke oorzaak van slachtoffers bij brand. "Er is een andere benadering van brandveiligheid nodig. We moeten meer leren denken in het voorkomen van brand, in plaats van alleen te focussen op het tegenhouden van de effecten van brand. Hierdoor verbetert ook de vluchtveiligheid", zegt Lieuwe de Witte van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV).

Bestaande woning splitsen door uitbreiding; toetsen aan...

Op een bestaande woning wordt een dakopbouw gebouwd. Vervolgens wordt de ruimte in de dakopbouw als zelfstandig appartement gesplitst van de woning. Moeten we deze situatie toetsen aan de nieuwbouweisen, en is hiervoor een BENG-berekening vereist?

Temperatuurfactor en de 2%-regel

Temperatuurfactor en de 2%-regel

Bij de nieuwbouw van een industriegebouw met een verblijfsgebied blijkt dat de temperatuurfactor ter plaatse van de plint van het gebouw veel lager ligt dan de minimale waarde van 0,5. Mag voor deze situatie een beroep worden gedaan op de '2%-regel' uit artikel 5.3 (Thermische isolatie) van het Bouwbesluit 2012?

Wijzigingen Bouwbesluit 2012 en Bbl in 2023 en 2024

Wijzigingen Bouwbesluit 2012 en Bbl in 2023 en 2024

De afgelopen jaren hebben wij regelmatig updates geplaatst over wijzigingen in de bouwregelgeving (Bouwbesluit 2012 en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), de opvolger daarvan). Een paar weken geleden is duidelijk geworden dat de Omgevingswet en dus ook onder andere het Bbl op 1 januari 2024 in werking zullen treden. In dit artikel vindt u daarom een update van wijzigingen die de komende tijd in de bouwregelgeving te verwachten zijn.

Hijsongeval Alphen aan den Rijn, 2015.

Bouw- en sloopveiligheid onder de Omgevingswet

Opdrachtgevers en bouwende partijen moeten niet alleen zorgen voor een veilige bouwplaats, ze moeten ook zorgen dat de omgeving geen gevaar loopt bij de werkzaamheden. Bouwbesluit 2012 kent daartoe regels voor bouw- en sloopveiligheid en ook in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) zijn dergelijke regels opgenomen. Dit artikel gaat in op de verschillen en overeenkomsten tussen de regels nu en na invoering van de Omgevingswet per 1 juli 2023. De conclusie is dat de werkwijze onder de streep niet heel veel is gewijzigd. Wel is het even zoeken hoe het nu exact geregeld is en worden er nieuwe eisen geïntroduceerd. tekst...

Wat is de minimale plafondhoogte in een erker bij een nieuwbouwwoning?

Het Bouwbesluit 2012 stelt in bepaalde ruimten eisen aan de minimale hoogte boven de vloer. Wat is nou de minimale plafondhoogte in een erker bij een nieuwbouwwoning?

Welke eisen gelden er aan het geluidsniveau van een warmtepomp in de...

Gelden de eisen uit afdeling 3.2 van het Bouwbesluit 2012 aan het geluidsniveau van een warmtepomp in de tuin ook voor een bestaande installatie?