NEN 6726 'Aanvullende regels voor toepassing van vooraf vervaardigde betonproducten in constructies' gepubliceerd 

NEN 6726 'Aanvullende regels voor toepassing van vooraf vervaardigde...

Er is een nieuwe normenserie voor aanvullende regels voor toepassing van vooraf vervaardigde betonproducten in betonproducten. Deze normen vervangen deels NVN 6525:2008. Hiermee krijgen marktpartijen in Nederland praktische handvatten voor de toepassing van internationale normen op hun betonproducten. Daardoor kunnen bijvoorbeeld onbedoeld verkeerde interpretaties worden voorkomen.

Periodieke inspectie grote publieke gebouwen volgens NTA 8790. Wat houdt dit in?

Periodieke inspectie grote publieke gebouwen volgens NTA 8790. Wat...

Eigenaren van grote publieke gebouwen, zoals voetbalstadions of theaters, zijn verplicht om periodiek de constructieve veiligheid van hun bouwwerken te laten beoordelen. Die verplichting is opgenomen in artikel 3.6a van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Voor de praktische uitvoering van deze beoordeling is een richtlijn opgesteld: de Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 8790. Wat houdt deze richtlijn in?

Coördinerend constructeur heeft sleutelrol bij constructieve veiligheid

Coördinerend constructeur heeft sleutelrol bij constructieve...

Het bouwongeval op 21 februari in Lochem dat twee bouwvakkers fataal werd, beheerste een aantal dagen het nieuws. Bij veel andere incidenten in de bouw blijft het bij materiële schade, maar zijn ernstigere gevolgen goed denkbaar. Een gebrekkige vloerconstructie bleek de oorzaak van het instorten van een parkeergarage bij Eindhoven Airport in 2017. Een ander veelbesproken incident was het instorten van de overkapping van het AZ-stadion in 2019. Na elk incident laaien de discussies weer op over het borgen van de constructieve veiligheid.

Foto: TimmerSelekt Doornenbal.

Veiligheidsglas en het Bouwbesluit

Moeten verdiepingshoge ramen op de begane grond van een rijtjeswoning op grond van afdeling 2.1 van Bouwbesluit 2012 worden voorzien van veiligheidsglas (letselbeperkend glas)? Er bestaat daar veel onduidelijkheid over. Veiligheidsglas is uiteraard een zinvolle voorziening. Maar kan het bevoegd gezag een aanvraag omgevingsvergunning weigeren als veiligheidsglas in de aanvraag ontbreekt? En bouwt een aannemer in strijd met artikel 1b, eerste lid, van de Woningwet als dit achterwege blijft? Wie hierover wat literatuur leest, krijgt al snel de indruk dat het Bouwbesluit dit inderdaad voorschrijft. Dat is echter onjuist. Bouwbesluit 2012 eist geen veiligheidsglas