Nieuw ontwerp meterkastnorm: wat zijn de belangrijkste wijzigingen?Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Nieuw ontwerp meterkastnorm: wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

Een nieuwe versie van NEN 2768 'Meterruimten en bijbehorende bouwkundige voorzieningen in woningen' is in aantocht. Marcel Wennekes, voorzitter van de NEN-normcommissie 'Overdrachtspunten in gebouwen' en werkzaam bij ABB, geeft uitleg.

Beeld: Fokke Baarssen/Shutterstock.comVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Rechtspraak: warmtepomp moet 's nachts uit van de rechter

De buitenunit van een hybride warmtepomp staat op een gedeeld garagedak. De buren hebben last van het geluid en slapen slecht. Ze stappen naar de rechter en die bepaalt dat de warmtepomp 's nachts uit moet. Daar is de eigenaar van de warmtepomp het niet mee eens. Die gaat in beroep en verliest de zaak.

Laadpalen en de wet- en regelgeving; wat zijn de eisen?Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Laadpalen en de wet- en regelgeving; wat zijn de eisen?

Met welke eisen en wet- en regelgeving krijg je te maken als je voorzieningen voor laadpunten wilt installeren

Er zijn inmiddels meerdere lucht/water-warmtepompen die hybride of all-electric kunnen worden toegepast zonder buitendeel.  Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Warmtepomp zonder buitenunit: de ideale oplossing?

We willen in Nederland van het aardgas af. Dat betekent dat voor veel nieuwe, maar ook bestaande woningen een warmtepomp in beeld komt voor verwarming en warm tapwater. In de meest populaire (hybride) warmtepomptoepassingen wordt een woningeigenaar opgezadeld met een buitenunit. Naast dat dit buitendeel geluid produceert, moet je er ook maar plek voor hebben. Er zijn inmiddels meerdere lucht/water-warmtepompen die hybride of all-electric kunnen worden toegepast zonder buitendeel. Dit lijkt de ultieme oplossing, maar ook een warmtepomp zonder buitenunit kent zijn beperkingen.

In het recente verleden was het hebben van actieve koeling in een nieuwbouwwoning voldoende om vrijstelling te krijgen voor de TOjuli-eis. Sinds 1 juli 2024 is dit niet meer zo. Foto: Vereniging Eigen Huis. Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Geen vrijstelling meer voor actieve koeling in TOjuli-eis

Directe zoninstraling heeft een grote invloed op oververhitting bij nieuwbouwwoningen. In 2021 introduceerde de overheid daarom de TOjuli-eis. Het doel daarvan is om in nieuwbouwwoningen het groeiende probleem van oververhitting in de zomer te beperken. In het recente verleden was het hebben van actieve koeling in een nieuwbouwwoning voldoende om vrijstelling te krijgen voor de TOjuli-eis. Sinds 1 juli 2024 is dit niet meer zo. Er gelden nu aanvullende voorwaarden om aan te tonen dat het risico op oververhitting voldoende wordt beperkt.

Thuisaccu's en regelgevingVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Thuisaccu's en regelgeving

Met het toenemend gebruik van thuisaccu's in combinatie met zonnepanelen voor particulieren en klein zakelijk gebruik is het goed om te weten welke regelgeving van toepassing is.

Moet de vloer van een balkon voorzien zijn van afschot?Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Moet de vloer van een balkon voorzien zijn van afschot?

Moet de vloer van een balkon voorzien zijn van afschot? Specialist bouwregelgeving Wesley van den Hoeven van Nieman RI geeft in deze FAQ het antwoord.

Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Veilig onderhoud gebouwen - Verbeelding Bbl nieuwbouwart. 4.241

Dit artikel heeft betrekking op nieuwbouwartikel 4.241 lid 1 en 2 die is opgenomen in paragraaf 4.7.11 van het Besluit bouwwerken leefomgeving en behandeld de veiligheidsvoorzieningen voor onderhoud toegelicht met afbeeldingen.

Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Tegengaan van veel voorkomende criminaliteit - Verbeelding Bbl...

Dit artikel heeft betrekking op het nieuwbouwartikel 4.239 dat is opgenomen in paragraaf 4.7.10 van het Besluit bouwwerken leefomgeving en gaat in op het voorkomen van veel voorkomende criminaliteit in een woongebouw toegelicht met afbeeldingen.