Het realiseren van een grote CO2-vrije elektriciteitsproductie, in combinatie met het oplossen van netcongestie en het zorgen voor voldoende flexibiliteit in het systeem, is een enorme (uitvoerings)opgave met grote ruimtelijke gevolgen op land en op zee. Foto: Gemini Offshore Windpark.

Energieambities in Hoofdlijnenakkoord haalbaar?

De voorgenomen klimaat- en energiemaatregelen in het Hoofdlijnenakkoord 2024-2028 is volgens het Planbureau voor de Leefomgeving waarschijnlijk onvoldoende om de in de Klimaatwet vastgelegde doelstelling van 55 procent reductie in 2030 te halen. Dit geldt ook voor de Europese doelen voor energiebesparing en hernieuwbare energie en het reduceren van methaanemissies met 30 procent ten opzichte van 2020. Maar er zijn ook voornemens die een potentieel gunstig effect hebben op het halen van de klimaat- en energiedoelen?

Er zijn inmiddels meerdere lucht/water-warmtepompen die hybride of all-electric kunnen worden toegepast zonder buitendeel.

Warmtepomp zonder buitenunit: de ideale oplossing?

We willen in Nederland van het aardgas af. Dat betekent dat voor veel nieuwe, maar ook bestaande woningen een warmtepomp in beeld komt voor verwarming en warm tapwater. In de meest populaire (hybride) warmtepomptoepassingen wordt een woningeigenaar opgezadeld met een buitenunit. Naast dat dit buitendeel geluid produceert, moet je er ook maar plek voor hebben. Er zijn inmiddels meerdere lucht/water-warmtepompen die hybride of all-electric kunnen worden toegepast zonder buitendeel. Dit lijkt de ultieme oplossing, maar ook een warmtepomp zonder buitenunit kent zijn beperkingen.

Foto: LG.

Einde generieke verrekenfactor warmtepompen

De verrekenfactor voor de milieuprestatie van warmtepompen zoals eerder bekend is per 31 december 2023 gestopt. De afgelopen maanden zijn de milieuverklaringen voor warmtepompen geactualiseerd waardoor de verrekenfactor voor de meeste situaties niet meer nodig is.

Warmtepomp de norm vanaf 2026

Warmtepomp de norm vanaf 2026

Het kabinet heeft 26 april 2023 een nieuw pakket aan klimaatmaatregelen gepresenteerd. Hierin is voor de gebouwde omgeving € 9,3 miljard beschikbaar gesteld en € 0,2 miljard voor biobased bouwen. In 2030 zijn miljoenen woningen en gebouwen verduurzaamd en worden ze duurzaam verwarmd. Daarom worden vanaf 2026 eisen verscherpt aan de efficiëntie van verwarmingsinstallaties. Daarbij wordt de (hybride) warmtepomp de norm voor het verwarmen van onze woningen, winkels, scholen en kantoren.