Onderzoeksproject biedt perspectieven voor meer biobased materialen

Onderzoeksproject biedt perspectieven voor meer biobased materialen

Biobased bouwmaterialen kunnen wel een zetje in de rug gebruiken. Dat was het uitgangspunt voor een onderzoeksproject van Wageningen Food & Biobased Research. Onlangs verscheen de eerste rapportage, met daarin een voorstel voor het waarderen van biogene koolstofopslag in de berekening van de milieuprestatie. Aanleiding om verder te praten over de belangrijkste resultaten en de impact van het project.

Foto: Jos Derckx.

10 CO2-rekentools als antwoord op de MilieuPrestatie Gebouwen

Als curatoren van bouwmateriaal spelen architecten een cruciale rol in het reduceren van materiaalgebonden CO2-uitstoot. Omdat er geen officiële rekenmethode bestaat die de CO2-uitstoot van een gebouw berekent, steken allerlei informele rekentools de kop op, vaak met de Milieuprestatie Gebouwen (MPG) en het Paris Proof-rekenprotocol als basis. De tien meestgebruikte rekentools op een rij.

Hoe zat het ook alweer met de MPG?

Hoe zat het ook alweer met de MPG?

De afkortingen vliegen je om de oren zoals NMD, GPR, LCA, MKI en zo ook de afkorting MPG. Wat verstaan we onder de MPG?

'EPD als duurzaamheidsbewijs twijfelachtig'

'EPD als duurzaamheidsbewijs twijfelachtig'

Leveranciers gebruiken graag een EPD-logo om aan te tonen dat hun producten passen in een duurzaam ontwerp. Een EPD is op zichzelf echter geen bewijs van duurzaamheid, waarschuwt Saro Campisano van Hedgehog Company. "Een EPD wordt gebruikt om de milieueffecten van een bouwproduct te kwantificeren en communiceren. Door alle regeltjes kan dat een complex proces zijn."